Hvilken verden ønsker du

oprettet d.

Hvilken verden ønsker du

 

 

 

Det er nu vi skal handle i en bæredygtig retning og tage nogle konkrete valg i vores hverdag. Det er dig selv!, ikke nogle andre, politikere eller alle de andre lande, nej det er dig! der skal tage stilling og handle.  Billedet illustrere meget konkret hvad vi står overfor, og i overskriften forståres at vores handling sætter os i den verden vi ønsker. Er du til den venstre eller højre side af billedet.? kik på billedet og tænk! i nogle minutter. Naturligvis vælger vi alle sammen højreside af billedet, men er vi villige til at ofre vores dårlige valg til nogle bæredygtige valg i vores hverdag. 

 

Vi kender sikkert alle sammen den der situation i supermarkedet hvor vi skal vælge imellem den økologiske pakke oksefars eller den trationelle pakke fars som sælges noget billigere, tilmed er der en smule mindre i den økologiske pakke. Det er et valg vi tager, vi tager stilling og stemmer på den verden vi ønsker. Har du tænkt over det? at hvergang du køber en ting, så stemmer du, akurat som var du til et folketingsvalg.  Hver eneste gang du putter en vare ned i din indkøbskurv så har du stemt med din stemme. Tænk på billedet, tag stilling og stem. 

 

Det er meget nemt faktisk, vores valg har en konsekvens i sidste ende. Og jo det bliver dyrer og mere besværligt at leve bæredygtigt i starten og hvis nogle bilder dig noget andet ind så lyver de. Men over tid bliver vi bevidste og tankegangen nære vores liv med noget godt, for det kommer vores børn, børnebørn og hele verden til gode. Vi kender godt følelsen af at være færdig med et godt stykke arbejde. Vi er selvtilfredse, har det godt med det, det giver værdi og mening også hvis arbejdet er udført til andres glæde og fornøjelse. 

 

Det kræver også indsigt i hvilke producenter som producerer deres vare bæredygtig. Alle virksomheder som ikke har bæredygtighed som en del af deres værdisæt har ingen gang på jorden i fremtiden. Sådan er det og sådan bliver det. Men der er en overgang på mange år hvor der argumenteres, diskuteres, måles, vejes og forskes i hvad der rent faktisk er bæredygtigt. Først og fremmest handler det om penge, for når penge flytter hænder så gør det ondt, rigtig ondt. Men det er dig som forbruger der er direktør i eget liv og din magt i det her spil er meget større end du selv tror...

 

Jeg plejer at bruge tun eksemplet som en måde at forstå vores valg på. Hvilke tun vælger du i supermarkedet? sig det ærligt, tænk på dit valg næste gang du køber tun. Ofte er der 3 varianter tun med samme mængde i, 200g de har 3 forskelige priser, en lav, en mellem, og en dyr dåse. Har du tænkt på hvordan producenten kan leve af at lave den billigste dåse? og hvorfor skal den dyreste dåse koste så meget. Ofte og det er ganske sikkert, for at du kan købe den billigste er der nogen eller noget som har betalt en pris. Det kan eksempelvis være fiskerene der har fanget tunen som ikke kan leve af deres løn og et arbejde som er hårdt samtidig med det er livsfarligt. Eller det kan være miljøet det har betalt en pris samtidig med elendige arbejdsforhold. Blot fordi du kan købe din tun billigt. Personligt vælger jeg den mellemste, hvis og så fremt den har de mærkningsordninger der betyder at produktet er produceret forsvarligt,både hvad angår arbejdsvilkår, miljø og sundhed. Jeg vil godt betale de ekstra 2 kr. det koster for at jeg med en god samvittighed kan spise min tun samtidig med jeg har bidraget til en bedre verden. 

 

Det kræver lidt arbejde at sætte sig ind i tingene, men det betyder så meget i den store sammenhæng. Så stil krav, sprøg indtil og forlang et ordentlig svar i dit supermarked. Sæt dig ind i de forskellige mærkningsordninger der sikre dig et ordentlig valg. 

Så hvilken verden ønsker du?

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar